Filmul Mon bébé

Am văzut un film acum vreo 3 săptămâni, în drumul spre New York. Mon bébé, tradus în engleză, Sweetheart. Într-una dintre reprizele de somn ale Kirei. Nu durează mult, cam o oră și jumătate. Prezintă relația dintre mamă și fiica cea mai mică, care pleacă să studieze în Canada, ele locuind în Franța. Mama aceasta pe care o vezi suferind la gândul plecării fetei. Nu face drame, dar încearcă să adune amintiri, chiar și acum pe ultima sută de timp. Rememorează, o vede și mare și mică. E o scenă în care mama acceptă ca fiica ei (care are 17 ani) să doarmă într-o seară cu iubitul ei, în casa lor, iar momentul în care ei doi pleacă din hol, de mână, iar ea o vede și adolescentă și fetiță e perfect valid și memorabil. Au o relație frumoasă, prea frumoasă ca să fie așa, se acceptă așa cum sunt, se iubesc, ea îi interzice anumite lucruri, fi-sa le refuză, pe unele n-are cum să le refuze, în rest este acceptare, validare, încredere până la urmă. Ah, și își vorbesc. Își spun ce simt. „Treaba asta m-a făcut să mă simt așa”, „o să îmi fie și mie dor de tine, nu doar ție”, „vreau să te mai țin cu mine un timp” și tot așa. Apropo de suferința mamei căreia îi pleacă pentru mai mult timp, poate de tot, fiica de acasă, o vezi cum face fotografii și filmulețe zi de zi, secundă de secundă, să o țină minte, să îi țină minte râsul, șuvițele, totul. Iar la un moment dat își pierde telefonul. Ce insight și ce moment. Și eu aș fi simțit că mi s-a sfârșit lumea, deși, e foarte clar, că iubirea și amintirile stau foarte mult în memoria inimii și mai puțin în memoria telefonului.

E un film franțuzesc, cu glume franțuzești și ah-uri, oh-uri, uf-uri multe. Mie îmi place stilul. Filmat curat, optimist, sunt și cadre frumoase și emoționante în același timp. Ajungi să te întrebi dacă relația asta chiar există, dacă o să ajungem și noi așa, dacă voi putea accepta lucruri din partea fetelor, fără să le judec, critic, fără să le schimb. Mereu mă gândesc la asta. Dar așa cum vorbim acum, despre lucrurile care ne plac sau nu, eu zic că o să ne iasă și atunci, când ele vor fi mai mari și eu poate și mai înțeleaptă. Avem discuții despre bluze cu paiete, despre preferințe de cărți sau filme sau jucării. Și ca să dau un exemplu, mie îmi plac bluzele/pantalonii/rochiile cu paiete, doar dacă sunt doar din paiete, modelul full option, nu știu dacă a fost vreun trend care mi s-a întipărit în cap ori e opțiune personală de stil, în rest bucăți de material cu paiete, nu (bluzele astea reversibile din ultima perioadă, not a fan, man!), în timp ce fetele, mai ales cea mare, ar prefera orice roz, sclipici, orice strălucire, zeci de paiete. I-am spus că mie nu prea îmi plac, dar îmi place de ea când e fericită cu o bluză din asta. În același timp am zis stop, acum ceva timp, hainelor primite de la alți oameni. Dacă înțelegeți ce vreau să spun.

Revin la film, dacă îl găsiți, să îl vedeți. Nu e nimic complicat, poate unele faze, momente, reacții vi se par exagerate, poate e cam nefiresc ca toată iubirea să se îndrepte spre copilul mic, lăsând vizibil la o parte ceilalți doi copii mai mari, chiar dacă ei rămân aproape. Apoi e probabil ca o mamă care te găsește fumând marijuana, să aibă reacții (și) mai vehemente. Nu știu. Vom vedea cum vom fi și vom reacționa la vârsta aia. Știu însă că faza cu polițistul și menstruația mi s-a întâmplat și mie. Am făcut și eu la fel, dar la mine era adevărat. Ce nu mi s-a întâmplat e să le spun copiilor mei așa cum ea îi spune la un moment dat fetei, într-o amintire de când era mică: “Din ochii mamelor ies mereu raze de iubire. Multe multe raze de lumină și iubire. Și razele acestea se duc mereu spre copii și când se adună prea multe, atunci copiii cresc, ca să nu explodeze toată iubirea”. Sau cam așa ceva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s