Ce cărți le citim copiilor în luna Decembrie

Le citim pur și simplu, e important să le citim. Dar pentru că nu întâmplător este luna în care vorbim mai mult despre daruri, de orice natură, despre emoții, despre Crăciun, m-am gândit că e bine să și facem ceva în acest sens. Una dintre aceste acțiuni este să le citim copiilor cărți dedicate acestei perioade. Să se bucure, să simtă, să înțeleagă.

Sunt o groază de cărți frumoase cu povești despre Crăciun. Și o groază mai puțin frumoase. Eu vreau să le notez pe cele deosebite, îngrijite, dintre care multe avem și noi și o să le și citesc copiilor luna asta (conform calendarului Advent, dar și mersului firesc al lumii). Pe altele nu le avem, le-am comandat, le așteptăm să vină sau nu le-am comandat și sperăm să le citim anul viitor sau să le împrumutăm. Celelalte sunt cărți primite, cumpărate la târguri, prin librării, online, despre Crăciun, iarnă, zăpadă, oameni de zăpadă, copii care se joacă în zăpadă, despre nașterea lui Iisus, despre stele din cer sau confecționate din fetru, despre iubire, daruri și dăruire, despre Moș Crăciun și reni, despre magie.

Ce cărți avem sau urmează să avem până în Crăciun?

1: Expresul Polar (Editura Arthur)

2: Crăciunul în lume (Lesley Sims – editura DPH)

3: O dorință de Crăciun

4: Marea Carte a Crăciunului

5: Crăciunul în cele mai frumoase povestiri

6: Moș Crăciun (Mauri Kunnas – Editura Cartea Copiilor)

7: Nu vreau să fiu Moș Crăciun

8: The toy’s night before Christmas

9: The twelve days of Christmas (Editura Templar, cei care au publicat şi Historicum, Animalium și Maps)

the-twelve-days-of-christmas

10: Cum a furat Grinch Craciunul (Editura Arthur)

11: Nașterea lui Iisus (Editura Girasol)

12: Cei trei magi (Editura Univers Enciclopedic)

Cei-trei-magi_Coperta_1_12

13: Ninsoarea care ne trebuie (Nicolae Neagu – Editura Ion Creangă)

14: Ninsoarea din vis (Eric Carle – Editura Cartea Copiilor)

cartea-copiilor-colaj-ninsoarea-din-vis-.png

15: Stick Man (de la autorii cărților cu Gruffalo)

16: Hoinari prin anotimpuri – Iarna (Rotraut Susanne Berner – Editura Casa)

17: Elmer și Moș Roș (David McKee – Editura Panda)

18: Sania lui Moș Crăciun (Lucia Muntean – Editura Genesis)

19: Rime de Crăciun (Lucia Muntean – Editura Genesis)

20: Pippa și Pelle – O zi de iarnă

PippaPelle-cop-I_14-16_50

21: Tiptil, Crăciunul se apropie (Editura Vellant)

22: Povestea primelor daruri de Crăciun (Axel Hambraeus – Editura Cartea Copiilor)

23: Mănușa (Editura Arthur)

24: Omul de zăpadă (Raymond Briggs – editura Grafic)

25: Omul de zapadă care voia să întâlnească soarele (Matei Vișniec – Editura Art)

9

26: Darul lui Moș Crăciun (T.O.Bobe – Editura Humanitas)

27: Un băiat numit Crăciun (Matt Haig)

28: Fetița care a salvat Crăciunul (Matt Haig)

29: Frederick (Leo Lionni – Editura Humanitas)

30: Iarna lui Globi. Știu că există o carte, nu o găsesc acum. Globi e un personaj de desene elvețian, un fel de Mickey Mouse al Elveției, noi avem o carte cu el, nu e asta, cărțile cu el sunt benzi desenate, e amuzant Globi.

31: Letters from Father Christmas (JRR Tolkien). Pe asta o aștept, azi-mâine, de la Book Depository.

813mPGK45EL

32: Spărgătorul de nuci (Editura Nemira)

33: Crăiasa Zăpezii (Editura Arthur)

34: Cartea cu colinde o avem mereu în dulap, de acum vreo 3-4 ani. A trecut chiar și printr-o revizie care s-a soldat cu scotch de cea mai bună calitate.

35: Cartea de Crăciun (Selma Lagerlöf – Editura Humanitas)

36: Povești cu oameni de zapadă (Russell Punter – Editura DPH)

37: La ce visează oamenii de zăpadă (Editura DPH)

Dar de la editura Usborne nu aveți nimic?

Avem și două cărți de la editura Usborne cu stickere și tot soiul de activități de Crăciun pentru copii (dintre cele o mie care există), pe care, până acum, fetele nu prea le-au făcut (ce-i drept sunt de la 5 ani în sus), dar cu stickerele s-au jucat și le-au lipit conform instrucțiunilor sau imaginației lor. Christmas Sticker Book se cheamă una dintre ele.

Şi altele, dar nu oricare

Alte cărți care mi-au mai plăcut, fără să îmi doresc neapărat să le avem, căci avem deja multe, dar pe care le-aș fi împrumutat eventual de la o bibliotecă pentru fete.

dorinta-de-craciun-a-lui-buzunaras_1_fullsize

coperta-Ziua-in-care-a-nins

  1. Moș Crăciun, nu mă uita  (În Valea Urșilor, iarnă nu sunt nici ciuperci, nici mure și nici miere. Este numai zăpada și iar zăpada. Cu mic, cu mare, ursii merg la culcare. Asta se numește hibernare… Toți ursii? Nu chiar toți! Berti nu poate să doarmă deloc. El are un gând care nu-i da pace: Moș Crăciun își va aduce aminte de el? Cel mai bine ar fi să-i dea un semn Moșului.)
  2. Unde ești tu, Moș Crăciun?  (Chiar dacă ursii hibernează în timpul iernii, el vea neapărat să îl întâlnească pe Moș Crăciun. Așa că ursulețul își pune în aplicare un plan și pleacă în toiul iernii să îl caute.)
  3. Tu ești Moș Crăciun? (Berti se costumează ca un Moș Crăciun, cu căciulă roșie, mantie roșie, barbă de vată. Animalele își pun dorințe și Berti promite să le împlinească. Doar că șoriceii din pădure nu își doresc jucării sau alte lucruri care pot fi cumpărate. Nu…ei își doresc că micuțul Sori să se însănătoșească. Cum ar putea Berti să le îndeplinească o asemenea dorință?)

„Dacă sărbătoarea Crăciunului ar fi în pericol să-şi piardă Sufletul, cine s-ar încumeta să părăsească siguranţa şi căldura căminului pentru a-l regăsi şi a-l aduce înapoi? 
Povestea spune că trei prieteni pornesc în aventura vieţii lor, încercând să salveze Crăciunul. Împreună vor traversa păduri pline de primejdii, vor revedea locuri şi prieteni dragi, uitaţi de vreme, îşi vor face prieteni noi şi vor găsi tovarăşi de drum de nădejde. Dar vor reuşi ei, oare, să redea sărbătorii Crăciunului strălucirea pierdută? Vor reuşi să găsească la timp Sufletul Crăciunului?”

Despre această carte a scris Miha și de-abia aștept să o înprumut și eu de la ea.

sufletul-craciunului-3

Brandurile consacrate (oare pot să le numesc așa) au și ele seriile lor de Crăciun. Peppa Pig, Paddington, Crăciunul cu Ana şi Elsa (direct din Regatul de Gheață, căci acolo suntem din vară de fapt), de Bobiță şi Buburuză am zis, de Râma Oli care are și ea cartea ei de aventuri prin Laponia am scris. Eu am Moș Crăciun & Co, pe lângă toate minunățiile de mai sus de care mă bucur și eu, nu doar copiii.

Noi, aseară, am citit Rime de Crăciun, una dintre cărțile Luciei Muntean cu poezii chiar în rime, amuzante, simple, ușor de reținut pentru copii, în cuvinte calde, duioase, familiare.  De exemplu, dacă deschizi la pagina 12, poezia Fulgușorii are fix patru strofe pe care dacă le citești de 2-3 ori, le-ai și ținut minte, deși nu acesta este scopul.

O altă listă minunată de cărți a făcut și Laura.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s