Calendarul Advent 2020

Anul asta am simțit ba avântul cititului și m-am aventurat mai des în bibliotecă, și ce mi-a plăcut și încă mă ține obiceiul, ba am simțit fiorul și aroma uleiurilor esențiale, ca să nu zic chiar a băilor cu spumă, chiar dacă foarte rar singură, ba am vrut să fac multe din ce s-a mai putut face în casă, ba nu mi-a venit să fac nimic, că deja făceam și fac școală online și alăptez și schimb scutece (biodegradabile, mă scuzați) și mai fac și mâncare. Dar am făcut din ce ne-a plăcut, cât și cum am putut și de ce nu, chiar și un Calendar Advent, pentru că fata mare m-a rugat și ce plăcere pentru ele să scoată bilețelul, să facem activitățile și să mănânce și o bomboană, un caju, o turtă dulce din săculeț, păhăruț (câte diminutive stau bine împreună într-o propoziție?), ce se nimerește. Așa că am pus, iar, idei cap la cap, ideile mele mai vechi sau ale altora, mai noi. Că doar facem de 3 ani treaba asta și devine un obicei, pe care il respectăm mai mult de 95% și e bine așa cum e. Azi e deja 5 decembrie, l-am început pe 1, ne-am încadrat, îl continuăm, chiar dacă fără piese de teatru sau colindat sau ascultat vreun cor, precum în anii trecuți. Suntem sănătoși, împreună.

Am inceput, deci, pe 1 decembrie, cu mici ajustari.

  1. Marți – 1 Decembrie – Facem decorațiuni de Crăciun pentru casă bunicilor (pentru că ne aflăm în vizită la ei). Ne-am propus niște conuri pictate cu alb, niște fulgi din hârtie, apoi am ajuns la o vânătoare de comori nefinalizata, că să încheiem de fapt cu frunze vopsite, așa că am pictat vreo jumătate de oră, întâi cu Kira, apoi și cu fețele mari, toate frunzele pe care le-am cules din curtea bunicilor. Dacă n-am fi depăsit oră mesei și nu trebuia să o culc pe Kira, am mai fi pictat lejer cel puțin jumătate din frunzele căzute pe pământ.
  2. Miercuri, 2 Decembrie – Decorăm casa cu luminițe și accesorii de Crăciun. Am coborât în boxă, am luat toate steluțele, suporturile de lumânări, căsuțele, moșii, tot fetrul și lâna în diferite forme și le-am găsit loc pe etajere, pe clanțe, pe mese. Pentru că, desigur, nu era casa destul de plină.
  3. Joi, 3 Decembrie – Pregătim un concert de colinde, în casă. În plus o aniversăm pe Kira, care împlinește 2 ani. Au pregătit concertul, toate 3, le-am dat telefonul pe mână, am descărcat un album de colinde, „Moș Crăciun cu plete dalbe” a câștigat detașat, cu 4 reluări, în special la cererea sărbătoritei, urmat cu succes de alt hit al iernii, „Domn Domn să-nălțăm”. Și-au pus rochii de concert (categorie existentă, probabil, doar în lumea copiilor și a artiștilor), au cântat, s-au prezentat, au dansat, n-am plătit bilet, dar am oferit pupici și am aplaudat fără nicio jenă. Pe Kira am pupat-o mult, i-am cantat La multi ani, i-am luat un cadou de la Cajuki, i-am pregatit mici materiale cu tema Kira Nonstop (pentru că e lipită și se lipește, nonstop, de noi și de brațele noastre și pentru că, în plus, vorbește și cântă aproape nonstop.
  4. Vineri, 4 Decembrie – Ne îmbrăcăm în verde și roșu și ne uităm la filmul The Snowman. Doar Zoe s-a îmbrăcat în verde, iar animația a fost văzută la patru ochi, căci ochii mici, albaștri, erau la tatăl lor.
  5. Sâmbătă, 5 Decembrie – Facem biscuiți (scones bune de la Mazi, rețetă veche, din 2010) pentru vecini și Moș Nicolae. Pregătim ghetele, citim povestea Moșului Nicolae, ce zi aglomerată. Ne uităm, poate, la The Christmas Chronicles 1. Am făcut biscuiții, i-am împărțit prin vecini, ele au ales să vadă Grinch. Urmează ghetele, poveștile, dulciurile, clementinele, zici că n-am fi doar doi părinți.
  6. Duminică, 6 Decembrie – Pregătim o baie de spumă (că doar imită zăpada), cu tot cu lumânări în jur. Ne uităm, poate, la The Christmas Chronicles 2.
  7. Luni, 7 decembrie – Pregătim felicitări pentru prieteni și le trimitem prin poștă (am deja timbre).
  8. Marți, 8 decembrie – Colorăm planșe din cartea Crăciunul Johannei (ceea ce tot facem câte puțin, de câteva zile, dar coloratul e mereu recomandat într-o casă cu 3 copii activi, sigur știți asta).
  9. Miercuri, 9 DecembrieActivități de Craciun cu Ema și Eric (doar ce-am primit cartea de la Ioana)
  10. Joi, 10 Decembrie – Mergem pe picioarele noastre, cum om putea, cu Manduca, cu căruciorul, să vedem luminile din oraș
  11. Vineri, 11 Decembrie – Ne uităm la animația Crăciunul (Mihail Aldasin)
  12. Sâmbătă, 12 Decembrie – Refacem Lego Friends – Patinoarul
  13. Duminică, 13 Decembrie – Ne uităm la filmul Pettson și Findus, cel de Crăciun
  14. Luni, 14 decembrie – Pregătim un decor de iarnă (sau Nașterea), într-o cutie de pantofi (am găsit eu o sursă de inspirație)
  15. Marți, 15 decembrie – Modelăm personaje sau obiecte din lut alb
  16. Miercuri, 16 decembrie – Vânătoare de ornamente pentru brad (aici ne ghidăm dupa jocul clasic, Cald, Rece, Fierbinte pe care îl tot jucăm șicu alte ocazii și căutăm pană găsim)
  17. Joi, 17 decembrie – Împodobim bradul (că doar am găsit ornamentele) + Ascultăm CD-ul Siei (cel de Crăciun)
  18. Vineri, 18 decembrie – Facem niște Ice Skaters (sau poate Ice Lanterns), o idee simplă și simpatică, descoperită pe site-ul KiwiCo
  19. Sâmbătă, 19 decembrie – Ne uităm la filmul Expressul Polar
  20. Duminică, 20 decembrie – Facem turtă dulce + urmărim animația Olivia, cea de Crăciun
  21. Luni, 21 decembrie – Pregătim cadourile secrete, alt obicei care împlinește 3 ani (cadouri anonime pe care le așezăm în diferite locuri din oraș, cu mesajul “Pentru oricine are nevoie. Dăruiește și tu fără să ceri nimic în schimb”)
  22. Marti, 22 decembrie – Oferim cadou 3 coronițe de brad (Shoe Box am pregătit deja, pentru o fetiță tot de 8 ani, m-am gândit că niște coronițe surpriză n-ar strică nimănui).
  23. Miercuri, 23 decembrie – Ne jucăm cu spumă de ras pe tabla neagră (ceva ce am mai făcut și a stârnit o înveselire molipsitoare-creativă)
  24. Joi, 24 decembrie – Inventăm un colind sau adaptăm un colind (Steaua sus răsare, de exemplu)
  25. Vineri, 25 decembrie – e Crăciunul, gata cu Adventul, e timpul să mai si despachetăm, nu doar să ambalăm.
  • REGULĂ: Citim în fiecare zi o carte, o poveste despre Crăciun. E o treabă zilnică, n-am mai scris-o. Înafară de cărțile din anii trecuți, am mai adăugat vreo cinci anul ăsta, dintre care țin minte O dorință de Crăciun și Ursul lui Raymond Briggs.
  • RECOMANDĂRI: Să mergem la patinoar, la ski, cu sania, oriunde și dacă se va putea și să facem oameni de zăpadă și alte construcții în zăpadă, dacă vom avea cu ce. Vise.

FILME:

  1. The Snowman (nelipsit) – 27 min
  2. Crăciunul (Mihail Aldasin) – 13 min
  3. Grinch (pe Netflix) – 1h 32 min
  4. Olivia Claus (episoade de Crăciun) – 52 min
  5. Expressul Polar (pe Netflix) – 100 min
  6. Winnie the Pooh – Christmas Movie
  7. Pettson și Findus – The Christmas Visitor – 12 min
  8. Angela’s Christmas (pe Netflix) – 30 min + Angela’s Christmas Wish (tot pe Netflix) – 47 min
  9. Klaus (pe Netflix) – 1h 37 min
  10. Arthur Christmas – 97 min
  11. Frosty the Snowman – 25 min
  12. A very Pink Christmas – 23 min
  13. Și de ce nu, Frozen 1 și/sau 2, Miracle on 34th Street, Arthur Christmas (pe Netflix), Frosty the Snowman, Mickey Mouse – Once upon a Christmas, Mickey’/ Magical Christmas, A Christmas Carol, The Christmas Chronicles (1 și 2).
  14. Cateva filme pentru copii, 5 ani +, 8 ani +, dar si intre 8 si 12 ani, pe platforma Tiff Unlimited, maine si poimaine, adica pe 5 si 6 decembrie (vezi mai jos). Cat despre adulti, m-as uita mereu de Craciun la Love Actually. Gata cu Singur Acasa, 1 sau 2 sau oricare. Desi eu sunt momentan in bula lui Letterman, cu My Next Guest, dupa ce am finalizat The Queen’s Gambit.
  • După ploaie (2018; Franța; 9 min; regia Valérian Desterne, Rebecca Black, Céline Collin, Juan Olarte). 
  • Un apartament într-o sâmbătă (2018; Coreea de Sud; 7 min; regia Jeon Seung-bae) 
  • Opinci (2019, România, 17m, regia Anton Groves, Damian Groves).
  •  Vacanţa mea extraordinară cu Tess (2019; Olanda, Germania; 82 min; regia Steven Wouterlood)

Vezi și Advent 2019, 2018 sau 2017. Dacă vrei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s