La mulți ani, Gandhi, oriunde ești schimbarea pe care vrei să o vezi în lume

Azi e Ziua Internațională a Non-Violenței. Tot azi am vorbit cu Mira și Monica despre non-violență. Monica, fix fondatoarea Asociației pentru Comunicare Non-Violentă. Tot azi, pe 2 octombrie, se năștea Gandhi. Acum mulți ani, în 1869. Ce om. Cum a ajuns el la niște concluzii care s-au transformat în citate și învățături, simple, ba chiar mai simple decât bună-ziua. Căci după cum ați observat, nu toată lumea salută, cu atât mai puțin, aici pe Internet. 

Bună ziua, deci, dați-mi voie să vă reamintesc câteva vorbe spuse de Gandhi. Alea care îmi plac mie și pe care, dacă aș putea, le-aș aplica zi de zi, minut de minut.

·      Be the change you want to see în the world – acest crez al încrederii, al puterii exemplului și al curajului

· Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes – corect, domnule, e nevoie să ne dăm voie nouă, dar și altora, să greșească, să lăsăm greșeala să existe, pentru că se duce naibii toată ideea de libertate, și ulterior de învățare, de evoluție, ăhă.

·      Nobody can hurt me without my permission – asta e grea, pentru că e dificil să accepți un cuvânt care te poate răni, dar care nu este gândit și adresat să te rănească

·      A man is the product of his thoughts – pentru că da, fix așa este. Ești ceea ce gândești, și ulterior ceea ce mănânci, ceea ce iubești, ceea ce faci.

Azi, de ziua non-violenței, îi trimit lui Gandhi un gând bun și mai că îmi vine să îi promit lui și mie, că nu o să mai reacționez nici 1% violent:

·     Când nu mănâncă fetele la timp sau tot sau sănătos sau curat și frumos

·     Când sunt criticată

·     Când sunt claxonată

·     Când sunt obosită

·     Când nu înțeleg

·     Când nu cunosc

·     Când copiii adorm târziu

·     Când se lovesc, când țipă una la alta, când se îmbrâncesc

Dacă se poate, foarte rar, spre niciodată.

Așa să mă ajute Gandhi. Sau oricine altcineva.

Fotografia este făcută azi, la Lumea lui Momo, un loc cu 0% violență. E un tablou cu o mamă liniștită și ai ei trei copii liniștiți. Datorită non-violenței, cel mai probabil.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s