Cu copiii trebuie să șezi blând

Keep calm sau șezi blând e cel mai bun sfat, în orice situație, mereu, întotdeauna. Cel mai bun, cel mai simplu, cel mai corect, cel mai prietenos și cel mai puțin autoritar. Șezi blând, poate chiar în această formulă de cuvinte. Nu Calm sau Stai calm sau Păstrează-ți calmul, cu sau fără semnul exclamării (votez întotdeauna pentru variantă fără). Nu liniștit, nu relaxat, nu cuminte, nu împăcat, deși blândețea și calmul înseamnă și toate astea.  Șezi blând, așa cum găsești traducerea pe Google, fie și moldovenească, a fratelui Keep Calm.

  • Șezi blând când nu știi dacă să dormi cu copilul sau nu în cameră. Fă cum simti. Poate simți să le încerci pe amandouă pentru un timp. Vezi cum te simți. Cum se simte bebelușul.
  • Șezi blând când nu vor și apoi vor. O ciorbă, o carte, un joc, plaja, vizita, plimbarea.
  • Șezi blând când nu poți alăpta din prima zi sau din a doua sau din a cincea. Dacă mai încerci, poate o să iasă din a zecea încercare. Cum a fost la mine. A fost o aventură cu multă încredere și răbdare. Chiar și la al treilea copil. Și dacă nu mai vrei să încerci, copilul va fi tot bine. Are nevoie, în primul rând, de tine.
  • Șezi blând când spune caca, pipi, o dată, de douăzeci de ori, ba chiar și pișat și căcat. Sunt doar cuvinte. „Caca” e mult mai bun decât „prostule”.
  • Șezi blând când copilul se ridică și stă în picioare pe scaun, la masă.
  • Șezi blând când te lovește, dacă se întâmplă vreodată, și spune-i că nu poți să-l lași să facă asta.
  • Șezi blând când se lovește, când se cațără și cade, o dată, de trei ori, de 10 ori. Într-o zi. Și-și crapă și bărbia. Care apoi trebuie cusută. Șezi blând și spune-i că ești acolo pentru el.
  • Șezi blând când țipă (poate cu dopuri de urechi uneori) și ai grijă de emoțiile lui. Așteaptă să treacă furia și discută cu el despre ea.
  • Șezi blând când refuză trei feluri de mâncare. Nu e nevoie să faci altul. Doar să aștepți și să șezi blând. Căci până la urmă îl mănâncă fix pe primul, despre care și tu știai, de altfel, că îl preferă.  
  • Șezi blând când trântește uși. Nu e despre tine.
  • Șezi blând când se îmbracă în mult sclipici și nu în bumbac organic. Nu e despre tine.
  • Șezi blând când se grăbește si nu te mai salută la plecare. Dar explică-i de ce vrei în continuare să o facă.
  • Șezi blând când te minte pentru prima dată. Recâștigă-i încrederea. Mingea e la tine.
  • Șezi blând când se lovesc între ei. Tot ei se vor împăca. E relația lor, nu autoritatea ta. E greu.
  • Șezi blând și respectă-i deciziile. Ai încredere în dreptatea lui. Chiar dacă nu îți iese din prima sau din a doua. Observ cum îmi vine să le grăbesc sau să fac cum vreau, uneori, fără să le întreb și apoi revin, iar ele îmi explică și îmi e totul clar, că ele au dreptatea și părerilor lor, tot clare. 
  • Șezi blând când intră peste tine și trezește bebelușul pe care vrei să-l adormi. Așteaptă. Nu-ți vrea răul, Doamne-ferește. Vrea doar să-ți spună că te iubește.
  • Șezi blând când cere încă o păpușă LOL, deși are deja patru, o păpușă LOL, deci, despre care nu știai nimic cu două luni în urmă, dar iată că viața este un roller-coaster de surprize. Și se pare că păpușile LOL există în multe variante și cu multe accesorii, mici-mici, ca pentru pitici, nu pentru o casă în care există și doi adulți (am rezolvat-o pe asta blând, chiar azi). 
  • Șezi blând când nu vrea să stea pe banca aia, nici pe aia, nici pe cealaltă, deși el a vrut de la început să faceți „un popas pe o bancă pentru gustare”. Cât de blând se poate. Nu e un efort și nici o umilință să fii, uneori, sluga copilului. Ba chiar să știe că „azi fac numai ce vrei tu”. Și desigur, în alte zile, poate să știe și că „azi nu mai pot să fac chiar tot ce vrei tu”.
  • Șezi blând când și cum poți și dacă nu poți, spune cuiva că nu mai poți. Să preia altul, să te odihnești tu, să îți umpli tu paharul. Sau pur și simplu, mai țipă și tu, dacă simți, dar nu la el. Eu am țipat zilele trecute, când fata mare, la cei 7 ani ai ei, țipa deja de ceva timp, erau țipete ascuțite, grele, usturătoare pentru cap și creieri, nu se mai terminau, erau și lacrimi pe tot obrazul ei, draga de ea. M-a apucat și pe mine, o imitam, nu mai puteam, fata mijlocie râdea, ce situație, nu era de râs, dar așa m-am descărcat eu și am putut să o îmbrățișez apoi pe ea. Uite-așa.
  • Șezi blând când mănâncă o bomboană și încă una și încă o prăjitură și tot mai cere. Aici îmi e mie cel mai greu.
  • Șezi blând când se îmbracă gros la 36 de grade. Vede el, simte, consemnează.
  • Șezi blând când peretele e murdar. Sau patul sau părul sau obrazul. Aici îmi e cel mai ușor.
  • Șezi blând ca în prima lui zi, când ți-ai văzut pentru prima dată copilul, în prima secundă și mai că ți-au dat lacrimile. Și poate chiar ți-au dat. Pentru că era perfect. E tot el.
  • Șezi blând, gând la gând.

*Desigur, și cu adulții, și ei copii mai mari, e nevoie să șezi blând. Dar uneori, pare că cei mici te provoacă mai tare.

3 gânduri despre „Cu copiii trebuie să șezi blând

  1. E atât de frumos să fii părinte. Și atât de greu totodată… Chiar și la vârstele când te aștepți ca el să fie de acum sigur pe picioarele sale. În pofida vârstei, alurii, propriilor lui reușite, el rămâne în continuare copilul tău. Și când se simte neajutorat, încă apelează la tine. Căci te consideră mai puternic, mai înțelept, mai stăpân pe situație decât oricine altcineva. Tu ești TATA. Și atunci trebuie să te ridici la înălțimea unde ești plasat. Să-ți înfrângi slăbiciunea, durerea, teama, deznădejdea (ale tale, neștiute de nimeni), și să fii tare. Pentru el. Și descoperi mai apoi, că și pentru tine. Asta e calitatea de părinte. Și folosul… Bucuria!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s