
La asta mi-a rămas mai degrabă gândul după ce Mihaela Bilic a terminat de vorbit. La porțiile de mâncare, decente, pe care le putem pune copiilor, dar și nouă, fără să le reuplem de fiecare dată și prin asta să stabilim o normalitate a stomacului și a vieții noastre nutriționale. Revin la asta, căci au fost mai multe lucruri bune de notat.
Mihaela Bilic a fost al doilea speaker al conferinței Social Media for Parents din 2018, după Otilia de care v-am povestit. Și ea zice de trenduri, dar începe cu ceva cu care sunt pe jumătate de acord: „Nu e nimic mai greu decât să fii părinte în anul 2018”. Nu știi dacă alegerile tale sunt bune, rămân întrebări fără răspuns, mai ales cu atâta informație la îndemână. Așa este, e greu cu atât de multă informație, dar când copiii sunt doriți, eu cred, așa simt, ca n-ar trebuie sa fie atât de greu, chiar și cu atâtea întrebări și sfaturi din toate părțile.
- Dacă mă întrebi care roșii sunt mai sănătoase, țuguiate sau nu, care lapte e mai bun, cel de țară sau cel pasteurizat sau orice altă întrebare din asta, n-aș putea jura că e una sau alta. Pentru că da, Mihaela Bilic are dreptate: „Cu cât încercam să știm mai mult, cu atât ne încurcăm mai tare. Nu mai știm în ce să avem încredere”. Ceea ce înseamnă că, în acest caz, merg pe bun simț, nu pe paranoia.
- „Pentru noi, adulții adică, e mai simplu. La copii ne e greu să facem greșeli. Suntem mult mai încrâncenați. Totul e pe viață și pe moarte.”
- „Dorința de a fi părinți buni (perfecți chiar) nu e benefică copiilor. În lumea lor totul e o joacă. Iar noi ajungem să fim penibili în fața lor.”
- „Copiii ne dau posibilitatea să ne întoarcem în lumea ludică. Și noi nu reușim pentru că vrem să fim prea serioși. Ei se nasc într-o conexiune perfectă cu ființa lor. Să nu îi deconectăm de ei. Noi nu avem cum să știm mai bine decât ei. Nu e ok să intrăm în război cu natura.”
- „Ca să ne sincronizăm cu copiii, e nevoie de educație. În spatele educației e disciplină, sunt niște reguli. Reguli simple, ușor de respectat și de părinți și de copii.”
Trenduri în nutriție
- Trebuie să fim echilibrați, siguri pe noi, convinși că facem bine.
- Copiii știu ce e sănătos – gras și hrănitor (copilul va alege cartoful prăjit față de cel fiert – de parcă știe că cel prăjit are 450 de calorii iar cel fiert 90)
- Creștem din grăsimi. Copiii vor fi mereu atrași de lucrurile albe, nu de verzi. Pentru ei acolo e grăsimea.
- E firesc să le placă tot ce e dulce. Copiilor. Întrebarea, Vrei ceva dulce, e desigur redundantă. E important când și cum i-l dai.
- Mișcarea înseamnă nevoie de glucoză. Copiiii se mișcă foarte mult când sunt mici, Doamne-ajută. Când un copil se mișcă, are nevoie de glucoză, de făinoase. Cât copilul e normal ponderal, sănătos, activ, îi putem da aceste lucruri. Diferența dintre dulciuri și făinoase: dulcele nu e un aliment, e un răsfăț, o plăcere, le mâncăm ca să ne răsfățăm și să ne simțim bine. În rest, toate celelalte, nu sunt pericole pentru copil. Alegeți însă cu bun simț: produse simple, cât mai puțin prelucrate industrial, cât mai banale, mâncare făcută în casă. Nu trebuie să mâncăm special ca să fie sănătos. Lucrurile simple si banale sunt cele mai sănătoase.
- Răbdare cu copilul la orice mâncare, mai ales la alimente noi introduse.
- Un copil arată cum sunteți voi de-adevăratelea.
- Copilul va mânca ce gătește el, când e implicat în prepararea hranei. Copiii vor mânca ce mănâncă familia. Ei nu exagerează dacă sunt conectați și li se îndeplinesc nevoile. Un copil care mănâncă mai mult decât ființă lui, decât are nevoie, e trist, nu e împlinit. Acolo e o problemă de ordin psihologic și emoțional.
- În Franța, în prezent, există trei mese și o gustare oferite copiilor. Masa de la 11, prima gustare de la noi, nu mai e recomandată. Un lucru cu care pot fi și eu de acord, căci așa copiii pot avea într-adevăr un mic dejun mai bogat și un prânz la care să mănânce și felul 1 și felul 2, fără să fie nevoie să îi rogi și fără ca ei să își ridice ochii prea des din farfurie, pentru că de fapt nu le e așa de foame. Pe de altă parte, când copiii se trezesc uneori prea devreme sau când între mic dejun și gustare au înotat sau când pur și simplu e o perioadă de creștere sau de testare a unor noi alimente (eu am observat asta la fete, că sunt perioade în care ele sunt mai înclinate să încerce câte ceva nou), păi atunci prima gustare nu mi se mai pare că trebuie ignorată sau refuzată. De exemplu, un mic dejun cu o omletă sau cu un bol de cereale, urmat la 2 ore de fructe, la gustare și la 2 ore sau chiar 3 de un prânz cu orice fel de mâncare caldă, mi se pare decent. Ceea ce se și întâmplă la grădiniță și pentru că ne e ușor și bine așa, și acasă.
- Dacă vreți să aveți un copil bine crescut – construiți normalitatea. Acum suntem la masă, mâncăm, acum terminăm și mai mâncăm la următoarea masă.
- Puneți porțiile în farfurie și atât. Despre asta scriam sus de tot și asta spunea și ea, nu doar că fac francezii așa, dar și pentru că este normal. Așa se disciplinează dimensiunea stomacului. Nu platouri multe (mai puțin când mergi în călătorie prin țara în cadrul proiectului Transilvania Gastronomică și ce bine e când sunt platouri multe cu toate bunătățile locului :P). Celulele adipoase se multiplică până la pubertate. Ajutați-le să fie echilibrate.
- Relaxare la mâncare. Aveți bun simț. Raportați-vă la imaginea copilului și la bunul vostru simț. Doamne-ajută să existe, zic eu.
- ABC-ul de nutriție e pentru mame, de fapt. Cartea scrisă de Mihaela Bilic, adica, acum doi ani, despre care poate ai citit ca e „Prima carte pentru copii scrisa de un medic nutritionist”.
- Lapte gras integral – cel mai bun.
- Mâncați împreună. Și asta cred că este un sfat de bun simț, din moment ce o masă împreună, așa cum zice și Coca Cola, e mai sănătoasă decât o masă singur. Când suntem mulți la masă uneori, cu bunici, unchi și cine se mai nimerește, și deci și mai multe feluri de mâncare, o și aud pe Zoe cum declară că „asta e o masă bogată”.
- Copiii se hrănesc mai mult cu prezența noastră decât cu mâncarea din farfurie.
- În goana după mâncarea sănătoasă, uităm să film alături de copiii noștri.
- Copiii noștri au nevoie de Apă-Aer-Atașament (Iubire, Tandrețe) – Mâncarea, de fapt, nu e printre ele.
- Fiecare simț trebuie pus la treabă în contact cu mâncarea – gust, văz, auz, tactil, miros. Da, da, de acord cu asta și la adulți și la copii și cu autodiversificare, fie ea în totalitate sau în combinație cu diversificare.
- Am putea să banalizăm un produs, confruntându-l (unde banal capătă alt sens oleacă), în cazul în care vrem să nu lăsăm copiii să îl consume. Adică nu să ascundem un crenvurst față de ei, ci să îl confruntăm și să nu îi mai dăm o importanță atât de mare, negativă, desigur.
Concluzia este, evident, una de bun simț. Să ne relaxăm, să încercăm un echilibru și să fim atenți și la copii, dar și la regulile stabilite. Putem să facem asta? Mie mi-e greu uneori cu fetele, când sunt distrase de la masă, când refuză mâncarea (chiar și preferată) din cauza oboselii, când într-o zi dorada e bună, iar în alta nu mai e.
Porțiile de mâncare de la Socia Media for Parents au fost și ele normale, nimic extra, totul bun, decent. De fapt extra a fost înghețata asta bună, pe care nu am putut să o refuz, pentru că stomacul meu nu cred că a fost sau nu e nici acum normal.
Un gând despre „Social Media for Parents 2018, cu Mihaela Bilic, relaxare și porții normale de mâncare”