
Fata mare se trezește într-o zi, nu știu ce visase, dar în timp ce se îmbracă pentru grădiniță, îmi zice că vrea să facem niște experimente. Sora ei mai mică, confirmă și cere același lucru, dar nu la același volum. Dacă fata mare mi s-a destăinuit, fata mică a răcnit, ca un copil mult prea fericit. Eu am luat cererea în serios, la modul că nu am uitat de ea, dar nu atât de serios încât să mă pregătesc în aceeași seară. Așa că au mai trecut trei nopți și aseară am făcut primele trei experimente. Cred că trei într-o seară sau pe seară sunt de ajuns. Pentru mai multe nu prea avem timp, deși chef cred că există. Dar pentru că nici povestea de seară nu e de ici, de colo și nici părul, corpul, dinții nu se spală singuri, o să zic ce am zis deja: că trei experimente pe seară ajung. Presimt o perioadă dedicată acestor scurte momente de testare și observație, așa că încerc să stabilesc deja ritmul lor.
Aseară am făcut trei din cele şase pe care le-am găsit pe pagina Totul despre Mame.
1: Balonul fermecat, la care ai nevoie de:
• Un balon mai gros
• O pâlnie
• O sticlă mică (de plastic sau nu, noi am folosit din sticlă)
• Bicarbonat de sodiu
• Oţet
Am folosit, în plus, colorant, ba chiar și vopsea de ouă.
Cum faci experimentul: Torni in sticla două degete de oţet. Pui balonul pe capătul îngust al pâlniei şi torni în el o lingură (sau mai multe, pentru un efect spectaculos) de bicarbonat de sodiu. Fixează, cu grijă, balonul de gura sticlei, apoi varsă bicarbonatul din balon în sticlă. Oţetul şi bicarbonatul de sodiu vor reacţiona, iar balonul se va umfla aproape instantaneu.
2: Experimentul cu apă şi bănuţi, la care ai nevoie de:
• un pahar transparent, aproape plin cu apă
• multe monede
Cum faci experimentul: Aşezi pe o tavă paharul şi monedele. Umpli paharul cu apă până foarte aproape de margine. Începi să pui monedele în apă şi va fi evident cum nivelul apei va creşte. Înainte de a se revarsa, apa va face un fel de cupola deasupra paharului.
3: Experiment cu ploaie în borcan, la care ai nevoie de:
• un borcan/pahar transparent
• colorant alimentar
• pipetă
• spumă de ras
Cum faci experimentul: Umpli paharul sau borcanul cu apă, peste care torni spumă de ras. Apoi picuri cu pipeta colorant alimentar şi aştepti până când colorantul va trece prin spumă şi va intra în apă. Va ploua colorat.
Cel cu baloanele a stârnit toate aplauzele și a generat bis-uri de aproximativ 30 de minute. Totul a durat cam o oră.
Concluzie:
E important să ai colorant.
Ulterior am căutat și alte experimente de rezervă și am găsit:
- Experimente pentru copii adunate pe pagina Itsy Bitsy, dintre care cel cu pasta slime de casă cred că va caștiga aurul. Deși eu de-abia aștept să îl fac pe cel simplu cu mingea de ping-pong si paharul magic și pe cel cu ninsoarea din pungă.
- Racheta și punguța de ceai precum și altele, aici
- Piperul fugar și altele, aici
- Experimentul cu suc de lămâie de aici
- Faimosul experiment cu paharele transformate în instrumente muzicale, dar și altele, aici
- Site-ul KiwiCo, de care știam deja de la Raluca și care propune tot soiul de alte experimente și activități, cu tot cu explicații pentru copii, toate ambalate în kit-uri speciale, gândite pe vârste și pe teme. Sunt mai ieftine, mai scumpe, mai sofisticate, în functie de pașii pe care îi urmezi și accesoriile pe care le primești.
- Apoi, aici am găsit un alt inventar de experimente, 27 mai precis, fotografiate decent și povestite clar.
- Last, but not least, adica vorba aceea, ultimii, dar nu cei din urmă, Fabrica de Experimente, care, pe același model ca și KiwiCo, oferă deja cutia, o cutie mișto, cu tot ce ai nevoie in ea pentru a experimenta, pardon a-ți face de cap, pardon a scăpa de pregătiri, dar nu și de consecințe. Și apropo de asta, trusa lor, a elevilor, căci ei sunt inițiatorii proiectului, e acum 85 de lei, la reducere.