Cu Oana Moraru în dialogul transformării

Am venit din Thailanda cu gândul și mai degrabă cu sentimentul că vreau să fiu la fel de mult iubită pe cât sunt și mamă, poate chiar mai mult. Să nu mai bifez orice întâlnire despre parenting, să fiu mai întâi bine cu mine și cu Radu și apoi sigur o să iasă bine și relația cu copiii.

Și totuși sunt încă lucruri, și vor fi mereu, pe care am nevoie să le aflu. Despre copii în general și despre fetele mele în special, pentru că acum au o vârstă, apoi vor avea alta și cresc și ajung exact în intervalul ăsta interesant despre care vorbește chiar Oana Moraru. Intervalul 6-12 ani în care copiii capătă super puteri. Mai ales dacă sunt lăsați.

Pe 12 noiembrie, duminică mai exact, Oana invită părinții, educatorii, profesorii și oricine e interesat și direct implicat în creșterea copiilor la un dialog. Nu e o prezentare obișnuită, nu e un monolog, deși pe Oana o poți asculta ore în șir vorbind despre copii, iar ceea ce spune ți se va părea corect, adevărat, poate greu de realizat sau greu de digerat sau acceptat, dar în fiecare secundă firesc.

„Cum ajunge un copil să respecte reguli, să își dorească să învețe, să fie atent, angajat și concentrat? Ce îl face să devină mai bun, mai puternic, mai hotărât? Există o cheie a succesului, a disciplinei, a echilibrului sufletesc? Cum compensez acasă ceea ce școala nu face pentru copilul meu? Ca dascăl, ce așteptări să am de la familia lui? Ce funcționează, cu adevărat, pentru spiritul rebel, opoziționist? Dar pentru cel timid sau introvertit? Pentru ce lume se pregătește copilul meu și când este el gata să își recunoască misiunea, talentul, vocația?”

Ultima întrebare legată de talent și vocație mi-o pun și eu de prin liceu. Și mă tot gândesc dacă puteam să fac altceva, dacă puteam să aleg alt drum, alt job, alt domeniu, dacă am fost pricepută la ceva și nu am încurajat acel lucru sau nu am fost încurajată. Simț că sunt acolo unde trebuie să fiu și unde vreau să fiu, dar parcă aș fi vrut și altceva. Cât de naturală sau incorectă e nemulțumirea asta, cât pot să fac acum sau puteam mai demult. Sunt întrebări la care găsesc răspunsuri în fiecare zi. Și totuși, în privință copiilor, poate răspunsurile vor veni la timp, poate o să le pot îndruma pe fete fix spre pasiunile și îndemânările lor, poate o să le pot ajuta, conștient sau nu, fix spre ceea le place sau ceea ce își însușesc foarte simplu și rapid. Poate o să reușesc să le păstrez spiritele libere, alea rebele de care zice Oana mai sus, poate o să mai greșesc, dar am nevoie să pun întrebări și să găsesc răspunsuri. Pentru că unele lucruri vin instinctual, dar cele mai multe sunt voite, gândite, sunt alegeri pe care le facem și pentru noi și pentru cei pe care îi iubim, în acest context, cei mai mici din familiile noastre.

  • Aleg să fiu atentă la copiii mei, să fiu conștientă de prezența lor, de existența lor, alături de mine și dincolo de mine, de puterea lor, de creșterea și de anii lor.
  • Aleg să mă implic și acasă și la grădiniță și la școală și să fac echipă cu educatorul și profesorul, nu exagerat de mult și nici nepăsător de puțin, ci echilibrat, atât cât simt că se poate.
  • Aleg să îi las să crească și în același timp aleg să îi ajut să se concentreze mai bine.
  • Aleg să îi las să-și trăiască frustrările, dar vreau să îi și invăt să le regleze și multe alte alegeri pe care le fac, pentru că, deși copiii se dezvoltă și cresc oricum, așa cum am făcut-o și noi, ce bine ar fi dacă dezvoltarea lor ar ajuta și la dezvoltarea lumii, iar creșterea lor ar fi și firească și sănătoasă.

Va fi „un altfel de eveniment, bazat pe interacțiune, pe conversație directă, pornind de la problemele voastre concrete, acasă sau la scoală. L-am numit „dialogul transformării”, cu încrederea că întâlnirile noastre ne vor ajută să fim mai buni, mai prezenți și mai inspirați în relația noastră cu copiii”.

De data aceasta, părinții pot pune întrebări încă dinaintea întâlnirii, pe mail, pentru că acolo să le discutăm împreună, să găsim răspunsuri, cu ajutorul Oanei, dar și alături de ceilalți prezenți. Pentru că situațiile pot fi similare și în același timp unice, copiii sunt și ei la fel, iar energia noastră, uneori mai mare, alteori mai puțină, e nevoie să fie adevărată și bună, ca să ne deschidem și să aplicăm ceea ce descoperim și învățam în fiecare zi despre noi, adulți și părinți.

Detalii seminar Dialogul transformarii:

DATA: 12 noiembrie 2017

LOC: Hotel Ramada Plaza Bucuresti

ORA: 10:00-14:00

COST: 120 RON

Înscrierile se fac pe e-mail – voceaparintilor@gmail.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s