Mâini. Gesturi. Artă

Am primit invitatie la film pe mail. Evident ca n-am vrut sa refuz o invitatie gratuita (pentru mine si alte 3 persoane), dar mai ales n-am vrut sa pierd un documentar italian despre sculptura. Si n-am vrut nici sa ratez un film la Elvira Popescu. Ca parca acolo ma tot duc in ultima vreme si incepe sa devina un loc preferat de cinema.

Am citit despre filmul acesta despre care nu auzisem si am vrut sa merg instant. Orice film care vorbeste despre lucruri facute cu mana, de mana, din dorinta creierului si a inimii de a face ceva cu mainile imi pare de vazut numaidecat.

„Documentarul surprinde procesul de creaţie a uneia dintre celebrele sculpturi de câini ale artistului Velasco Vitali, de la ceară la bronzul finisat, în Fonderia Artistica Battaglia din Milano. Filmul urmăreşte lucrul unui grup de artizani pricepuţi în turnătoria artistică deschisă în urmă cu o sută de ani şi prezintă vechea tradiţie a sculpturii în bronz, neschimbată din secolul al VI-lea î.e.n. Documentarul MÂINI. GESTURI. ARTĂ. a fost proiectat în premieră mondială în cadrul secțiunii FORUM a Festivalului Internațional de Film de la Berlin în 2015 și a fost distins cu premiul FIPRESCI.”

„Sculptura nu este un concept. Sculptura este un gest al mâinii, un gest de iubire. În gesturile corpului nostru putem defini relația noastră cu lumea, modul în care o vedem, o simțim, modul în care ea ne aparține”- Giacomo Manzù, sculptor Italian.

Exact asta este. In gesturile corpului nostru sta relatia noastra cu lumea si modul in care o vedem. Cand ma gandesc la aceasta legatura, ma gandesc mereu la mine cum ma raportez eu la tot ce ma inconjoara, cum imi place sa simt obiecte, foi de carti, coperti, faina, perne, ma gandesc la Zoe care ma bucur ca merge la o gradinita unde jocurile implica constant folosirea mainilor, unde joaca si cantecele si activitatile din centrul clasei au la baza folosirea degetelor, a incheieturilor, ma gandesc la Milla care se joaca cu mainile prin cantitati serioase de orez, linte, rapita, boabe de orice fel cel putin o data pe saptamana, ma gandesc la lucrurile pe care le atingem si care ne schimba perceptiile si la tot senzorialul din jur care ne face viata mai frumoasa. Daca il lasam.

De-abia astept sa vad filmul.

Il-Gesto-delle-Mani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s