Dileme

Doamne, cate dileme se nasc odata cu nasterea unui copil.

O mie si una de dileme mai mici sau mai mari. Iar toate apar sub forma unor intrebari iritante si obsesive si sunt strans legate de sanatatea fizica sau emotionala a copilului, de riscurile la care poate fi supus, de responsabilitatile parintilor vizavi de aceste riscuri si tot asa.

Dupa cum spunea dna dr Rodica Nanu: Riscul cel mai mare pentru un copil e simplul fapt ca il ai! Of. Deci pentru noi existenta copilului e o bucurie, iar pentru copil e un risc. Dupa care la noi se mai adauga si stresul ulterior. :) Dar ajungem noi la bucurie 100% pentru ambele parti implicate. Ajungem noi si acolo, am incredere.

Pana atunci insa, dilemele sunt asa:

– Sa facem sau nu vaccinurile? (Dilema nerezolvata inca. Si cea mai mare la momentul actual)

– Sa o lasam sau nu sa planga? Si cat? Pana pare ca ii ies ochii din cap? (Dilema in curs de solutionare. Vezi aici)

– Sa ii punem pampersi sau scutece din panza? (Am ales niste scutece de unica folosinta, dar nu Pampers, ci Beaming Baby. Sunt foarte bune. Dintr-o hartie confortabila, eco, bio-degradabila, fara geluri si alte nebunii in interior. Le comandam de pe net, ca ne costa mai putin decat daca le-am luat de aici, de la organic baby)

– Sa ii punem glicerina pe limba cand e incarcata sau nu? (I-am pus de cateva ori, ca asa am invatat la curs. Dar apoi am citit ca nu prea e ok sa inghita glicerina asta)

– Sa ii dam ceva pentru colici? Preventiv sau in curs de? (Nu i-am dat si cred ca bine am facut).

– Sa folosesc pompa de san sau nu? (Din pacate da, am inceput deja s-o folosesc si o folosesc des. M-am consolat cu ideea, dupa o mare frustrare.)

– Sa o sculam sau nu cand doarme ‘peste program’? (Cu siguranta nu. Pentru ca nu exista program. Copila are si ea ritmul ei. Cand ii este foame, se scoala. Daca nu ii este foame, doarme. Logic. Sau sta cu ochii pe pereti. Sau plange. Sau se joaca cu noi. Dar cand doarme, doarme, e clar.)

‘- Sa ii punem sau nu cercei? (O dilema mai mica, dar poate importanta. Noi inca nu i-am pus si nu stiu inca daca sa ii punem acum sau nu. Deci dilema nerezolvata)

– Sa o cantarim o data pe sapt sau mai rar? (Unii o fac mai des, ceea ce zau daca e indicat. O data pe sapt am zis ca e suficient. Desi noi mai si uitam uneori :))

– Sa doarma cu noi in pat sau nu? (Aici am ales sa doarma in patul ei, iar episoade de dormit impreuna mai avem dimineata, dupa 6 sau 7. Dupa primul lapte)

Si mai sunt o groaza. Mai mult sau mai putin serioase, complicate, dificile. Sa facem sau nu tot ce ne zice pediatrul. Sa ii facem program de masa sau nu. Sa o lasam sa isi suga degetele sau nu. Dar suzeta. La unele, raspunsurile de bun simt sunt implicite si vin de la sine. La altele, e greu de decis sau e nevoie de documentare serioasa. Si chiar si atunci e greu.

Mai sunt si altele, pe care insa noi nu le avem. Dar am observat ca altii le au: sa ii aspiram nasucul sau nu. Sa ii punem termometrul in cadita sau nu. Sa purtam copilul in ham sau nu. Sa folosim betigase de urechi sau nu. Sa ii punem caciula dupa baie sau nu.

Ca sa nu mai vorbim de cumparaturi pentru un bebelus. Doar ca noi am mostenit unele lucruri si deci am cumparat mai putine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s