Care va fi numele tău, fată dragă?

Sunt lucruri mai importante pe lume, dar și acesta e un lucru foarte important: alegerea unui nume pentru un copil care urmează să se nască. Copilul tău, al meu. O fi greu, ușor, de obicei? Sunt sigură că e ușor, când știi, de exemplu, de o viață. Sau poate ai notat numele în agenda ta, în jurnalul tău sau poate nașa ți l-a propus sau impus sau l-ai pus în cinstea cuiva. Mie îmi e destul de greu. De ce oare?

Prima fată

La primul copil, am și acum lista din 2012, am avut de ales dintre foarte multe nume. Multe, diferite, majoritatea romanesti sau cu provenienta din alte limbi. Această înșiruire s-a redus la patru nume (Smaranda, Zoe, Catinca, Aurora), apoi la două (Smaranda, Zoe) și foarte firesc, cu vreo trei luni înainte de naștere, la singurul nume pe care primul copil îl poartă acum. Lupta, care n-a fost chiar luptă, căci mi-a făcut plăcere, s-a dat între nume românești foarte frumoase și nume scurte și la fel de memorabile. Zoe a câștigat și pare că alt nume nici că i se potrivea.

A doua fată

La al doilea copil, chiar după ce am aflat că sunt însărcinată, am rămas cu numele Victoria în cap și am zis că acesta o să rămână. Apoi am plecat într-o călătorie prin Istanbul cu încă 3 fete cucuiete și acolo, în holul hotelului, am citit într-o revistă ceva despre Mila Kunis. Și deodată, Mila a fost un nume mult mai puternic și mai potrivit decât Victoria. Doar că tatăl acestui copil cu Mila ca nume potențial a zis să nu fie ciudat, să pară că Mila vine de la milă și tot așa. Și-atunci mi-am permis să adaug încă un „l”. O fi fost bine, rău? Și-am stat și-am clocit ideea asta până după ce am născut când nașii copilului mi-au propus Mia și ceva tot nu îmi convenea. Zoe a ales și ea pentru soră-sa și atunci Milla rămas, chiar așa. E perfect pentru ea. Adică putea să o cheme oricum, probabil, sau poate nu, căci tot la fel de simpatică și îndemânatică și vocală era. Vorba Julietei: „What’s în a name? / That which we call a rose, / By any other name would smell aș sweet”.

A treia

Acum, însă, la al treilea copil, ce nume să (mai) aleg? Cum să o cheme, ce nume să aleg pentru ea care să o reprezinte? Căci oamenii deștepți sunt de părere că numele contează atât de mult încât îi trasează niște caracteristici, niște valori, nu știu ce să zic, eu vreau să știu doar cum s-o strig, acum dinafară și apoi față în față.

Pentru mine nu contează originea, poate proveni din limba română, rusă, greacă, italiană, nu contează nici dacă e (doar) propunerea tatălui, a bunicilor, cât timp simt (cu ajutorul al celui de-al 9-lea simț) că i se potrivește.

Ce contează pentru mine?

 • Să fie, totuși, un nume scurt. Deși nu e bătut în cuie. E doar o preferință. Așa mult îmi place, de exemplu, Francesca, încât dacă aș fi hotărâtă să rămână numele asta, nu m-aș baza pe ideea asta. Așa cum de altfel, mi-a plăcut și Smaranda.
 • Să se potrivească cu numele (lui) de familie.
 • Să nu aibă diacritice. Mi-ar plăcea, e o treabă subiectivă, să nu fie nevoie de diacritice, pe care nu înseamnă că le urăsc, ba dimpotrivă, dar nici că trebuie să le folosesc atunci când nu e cazul. Sau poate pentru că și noi avem nume care nu includ diacritice? Care o fi raționamentul din spate sau chiar și din față?

Exista totuși o (altă) listă de nume

Desigur că există și o listă și probabil o să alegem în curând ceva din ea, sper, că nimic nu îmi displace mai mult decât să îi spun unui pui de om, bebe. Ce face bebe, bebe e bine, doarme, e așa și pe dincolo. E un bebe, da, dar e bebele care are un nume. Care e numele acesta? Cum o vom striga și ulterior boteza?

 • Lena
 • Eleni
 • Victoria
 • Nora
 • Stela
 • Gina
 • Dora
 • Olga
 • Aura
 • Cora
 • Aria
 • Aurora
 • Rita
 • Greta
 • Lia
 • Lea
 • Natalia
 • Marta
 • Catinca
 • Gia

Îmi plac și Alegra și Ania și Georgina și Elsa (bată-l vina de personaj, că în anul nașterii primului copil nu știam de personajul Elsa, știam doar de Elsa a lui Exarhu, dar acum, din cauza Regatului de Gheață, nu mai am speranțe la acest nume). Așa că gândul îmi stă mai mult la primele patru, ba chiar la primele două. Poate și din cauza Elenei Ferrante.

Voi ce ziceți? Adică puteți să îmi ziceți, deși probabil nu o să vă ascult. Dar o să apreciez foarte mult. Cineva, acum câțiva ani, mi-a recomandat acest link. Și acum îl țin într-un draft.

14 gânduri despre „Care va fi numele tău, fată dragă?

  1. Să știi că mă gândeam la Mara încă de la primul copil. Dar am auzit foarte multe Mara între timp și cumva asta m-a deturnat. E un nume foarte frumos.

   Apreciază

   1. Da? Nu știu…Eu nu prea l-am întâlnit. Ca să fiu sincer, mi-a trecut prin cap abia când îți citeam rândurile. Admit că numele unui om este foarte important. Se întâmplă ca uneori numele să îl influențeze pe cel care îl poartă, iar alteori invers.
    Uite un exemplu:
    Ilinca. Cunoșteam în copilărie o femeie în vârstă cu acest nume. Îl credeam compromis pentru mine definitiv, pentru că la pronunțarea lui, sugestia mea imagistică îmi redeștepta în minte aspectul zbârcit al acelei femei. Dar cineva, rudă apropiată și-a botezat astfel fetița fără să aibă habar de închipuirile mele. Acum proiecția pentru acest nume este minunată… O prințesă. Ce frumos sună, văd ghiocei în zăpadă când îl rostesc.
    Grațiela. Am fost îndrăgostit cândva de o fată cu acest nume. Frumoasă, interesantă…Numele se mula perfect pe înfățișarea ei zveltă, de căprioară.
    Anii au trecut și am întâlnit într-o stațiune unde mi-am petrecut concediul, o familie cu care am legat prietenie. Așa cum se întâmplă. Numai că pe fetița lor, biata, o chema Grațiela. 11 ani. Suferea de o boală de glandă și era supraponderală. Un om minunat când o cunoșteai, dar purta săraca în afara kilogramelor fizice și povara unui nume cum nu se poate mai nepotrivit într-o astfel de împrejurare. Ea se recomanda Greta. Scria poezii și era extraordinar de sensibilă. Și tristă. Părinții însă o strigau nonșalant și cu voce tare pe întreg numele ei. Îi vedeam obrajii cum se aprind din jarul jenei și atunci m-am hotărât și le-am zis:
    -Dar chiar nu vedeți, nu observați acest copil? Nu-i place s-o strigați așa!.
    Urmarea?
    S-au supărat pe mine și nu mi-au mai vorbit. Oricum, era doar o amiciție trecătoare, cât pe durata unui sejur. Fetița însă. Greta… Au trecut mulți ani și se prea poate ca acum să își plimbe propria ei fetiță…Aș vrea să știu că este bine. Macii îmi aduc aminte de obrajii săi îmbujorați.

    Apreciază

 1. Eu îmi doream foarte mult Zoe pentru fetiţa mea, doar că numele de familie (Popescu) ducea la o rezonanţă de Caragiale şi m-am lăsat influenţată de cei care spuneau că vor râde copiii de ea. Aşa că o-am spus Sofia. După ce am cunoscut-o mai bine mi-am dat seama că Zoe i s-ar fi potrivit de minune. Dacă voi mai avea o fată sigur va fi Zoe 😍

  Apreciat de 1 persoană

 2. Și eu tot la Luna m-am gândit înainte să văd primul comentariu. Mi-a venit de la Stela. Pentru mine contează să potrivească și cu numele de familie. Dintre cele propuse de tine îmi plac Lena, dar mi-ar fi frică că nu i se spună Leana Vasilache :). Scuze dacă am stricat feng shui-ul.

  Dar Luna Vasilache e un nume cu caracter și e puternic.

  Mie și Ilinca mai îmi place, și Catinca. Și Noria îmi place mult, ca pe fetița Mirunei Tîrcă de la Kinder Trips.

  Apreciază

 3. Noi am avut o lista comuna destul de scurta la primul copil. Numele care imi placeau mie nu ii placeau lui :))) Pana la urma, discutam in masina intr-o seara, si am zis ca e momentul sa stabilim, pe la vreo 5 luni, ca sa stiu si eu cum s-o alint cand imi mangai burta. Am stabilit de comun aciord ca Sara e perfect si ne-am linistit. Pe urma am dat muzica mai tare la radio si canta „From Sarah with love”. Am considerat ca asta era acordul ei :) Lena Toma e superb.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Buna. Ce zici de Alga? Mi se pare superb. Fetita mea l a descoperit cand nu știa cum să si boteze o caracatiță de plus si s a gandit ca traieste in apa, s a gandit la alge si atunci a zis: „Alga e un nume perfect pentru tine” si numai asa o strigă. Este un nume frumos, scurt, se potriveste de minune cu Zoe si cu Milla, e deosebit si sigur fetita ta va iubi marea! 😊

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s