Ce trebuie să facă o mamă imediat după ce își adoarme copiii?

Tu, mamă, care tocmai ți-ai adormit copiii, mai greu, așa ca mine și ai stat cu sufletul la gură să fii sigură că îi auzi respirația uniformă, ca să te poți ridica ușoooor din pat. Imediat ce faci asta, trebuie să faci următoarele. Asta dacă nu ai adormit cu ei odată sau nici măcar nu ți-ai propus să faci asta cel puțin încă vreo oră, două.

 1. Mergi la toaletă. Adică așază-te pe WC și fă-ți nevoile. Nu se știe cât de repede se trezește unul dintre copii sau singurul pe care îl ai și te ține cu mintea trează și cu vezica plină pentru tot restul nopții. 
 2. Fumează o țigară. Sau două, cum te ține. Sau un sfert din țigară. Dacă nu fumezi, te rog, nu te apuca. Eu fumez, încă îmi place și cu atât mai mult când e liniște și în casă și pe balcon, unde îmi întind mâinile pe pervaz și încerc să nu las fumul să intre pe lângă mine. Misiune uneori imposibilă.
 3. Demachiază-te. Dintre demachiat și spălat pe dinți, alege ce e mai important pentru tine. La mine e demachiatul.
 4. Spală-te pe dinți. Nu contează dacă mai bagi apoi în gură o căpșună, o măslină sau un porumb fiert. Freacă dinții rapid, acum. Și dacă ai noroc să nu simți nevoia să mai mănânci ceva în toiul nopții, atunci te-ai scos. Dacă nu, asta e, ți-ai făcut datoria o dată.
 5. Umple o sticlă cu apă, în cazul în care nu ai făcut-o deja și pune-o la capul copiilor. Dacă ai copii ca ai noștri, sigur se vor trezi să ceară, când e mai cald și ți-e somnul mai drag. Sau serialul. Și nu uita de pai, în caz că sticla nu are din fabricație. Eu am tot ocolit un colț de pat ud într-o noapte cât am putut eu de bine.
 6. Fă sex cu tatăl copiilor, care în momentul ăla e doar iubitul tău și poți să faci ce vrei cu el. Rapid, desigur. Nu cred că e nevoie să ți-o spun chiar de fiecare dată. Nu te judecă nimeni, eu sigur nu, dacă ăsta e primul lucru din listă pe care îl faci, like there’s no tomorrow.
 7. Strânge jucăriile. Alea uitate și rămase cine știe pe unde, deși tu ai luat copilul de o aripă și ai strâns cu el deja o parte. Și v-ați și jucat în timp ce ați adunat. Căci și tu, cel mai probabil, vrei să îți ajuți copiii să strângă după ei, măcar înainte de culcare, dacă nu, după fiecare folosire a unei jucării. Cu toate intențiile bune, uneori sunteți toți obosiți și nu vedeți pensulica albă de sub masă, din care s-a scurs vopseaua albastră direct pe parchet sau bentița de sub perne sau o piesă de puzzle despre care ai fi jurat că n-ai văzut-o până acum acolo.
 8. Mmm, aici eşti într-un impas. Imaginează-te într-o intersecţie. Fie intri în bucătărie, fie mergi spre hol. Ce vrei sau ai nevoie să faci mai întâi. Să speli vase sau rufe. Dacă maşina de spălat e tot în bucătărie, atunci du-te liniştită spre ea. Dacă n-ai haine de spălat, atunci spală vasele. Poți schimba punctele 7 și 8 între ele, depinde ce e mai important pentru tine la 10-11-12 noaptea sau ce o să fie mai important la 7 dimineața. Să fie parchetul lună, rufele ude, dar nu murdare sau chiuveta goală și curată. Pe de altă parte, poți anula relaxată acest impas, voluntar și nesilită de nimeni, poate doar de propria voință.
 9. Dacă tot ești la bucătărie, pregătește ceva de mâncare (poate chiar pentru copii). Dacă aveai în plan să faci ceva (clasic, nou, diferit), acum e momentul. Dacă nu aici îți stătea capul, ci la Game of Thrones, mai ales că a reînceput, atunci gândește-te ce ai nevoie ca să mai dormi încă 15 minute a doua zi de dimineață. Eu pun ceva la dezghețat, fac niște biscuiți, ceva care să reziste și să aibă gust bun și când se trezesc copiii. Altfel, nu. Mai bine în grabă și proaspăt. Săptămâna trecută am făcut pentru Milla (și restul familiei) clătite americane la ora 1 noaptea și au fost bune și la 8 dimineața, dar nu mai vreau neapărat să repet. Dar vezi că la faza asta, trebuie să mai donezi 10 minute cel puțin și pentru strâns în urma ta. Sau poate încă 5 și pentru un duș, dacă ai gătit ceva cu usturoi.
 10. Acum poți să te uiți la un serial. Să stai cu picioarele pe masă, în cap, cum vrei tu. Deschizi Netflix și tocmai când să dai play, se aude un copil. “Nu suuuus. Nuuuu”. Sau “Mami, mami nu-mi place când pleci de lângă mine”. Sau “A meaaaa, e a mea”. Sau pur și simplu un copil râde în somn și tu crezi că te-a strigăt. Sau țipă. Sau se dă jos din pat și te trezești cu el în fața ta. Vrea la baie, face caca. Rar, dar se poate întâmpla. Saaaau. S-au apropiat copiii în pat atât de mult încât fundul unuia a ajuns în capul altuia sau picioarele cuiva au lovit involuntar (sau nu) burta alcuiva și s-au trezit supărați amândoi. Te duci la ei, îi mângâi, fără să vorbești, le zici cel mult o dată, de două ori “sunt aici cu tine”, îi îmbrățișezi. Ei adorm la loc, tu ieși din cameră țintă la serialul tău. Asta dacă nu ai vreo prezentare de făcut, un concept, o simulare.
 11. Dacă în timp ce tu linișteai copiii s-a făcut deja ora 1, iar unul dintre copii e mai mic și face încă pipi noaptea, îl trezești la 1 (după ce ai creat o mică rutină, ca să nu devii zombie) și îl pui ușooor pe oliță, îi zici la fel de ușor “sunt aici cu tine, te pun pe oliță să faci pipi”, așa cum fac eu cu Milla. De-abia apoi te poți întoarce de fapt la serial.
 12. Te deconectezi. De fapt te conectezi la altceva. House of Cards, Chef’s Table, Orange is the New Black. Mai descarci poze, trimiți mailuri. După primul mail, s-ar putea să nu mai poți tasta literele. Și când te gândești că voiai să mai fumezi o ţigară.
 13. Mergi în pat ca să fii înghesuită ca o sardină între două corpuri mici și calde și frumos mirositoare. Deși numărul 13 pare să aibă ceva ghinion, dacă stai să te gândești, e de fapt cel norocos moment și lucru din lume.

Există şi varianta în care adormi copiii, dar pentru că ai o mătuşă sau o bunică în casă, o iei la sănătoasa şi te duci la un film, la un concert, la un vin. Şi-atunci între adormitul lor şi lista de mai sus, mai e o pauză de vreo 2-3 ore. Iar dacă mătuşa sau bunica se mai şi oferă să rămână să doarmă cu copiii, nu doar să stea de pază în casă până vii tu, atunci fă din lista asta ce vrei tu. N-o băga totuşi în fund, că nu zic prostii.

Ordinea acestor trebuinţe e complet sau 50% aleatorie. Depinde de tine, de soţ, de copii, de stare, de planete, de multe altele. Uneori o să vrei să faci punctul 1 şi 3 şi 4. Alteori doar 1 şi 6. Alteori trebuie musai să faci 1 şi 9. După cum vezi, sunt de părere că numărul 1 e sfânt. Shit (just) happens.

La momentul de faţă, adică în ultima vreme, eu, după ce adorm copiii, rar, dar chiar şi după ce îi adoarme Radu şi ştiu că eu o să îi iau locul, deschid laptop, telefon, carte, ceva din care pot să citesc ceva, orice. Înainte, respectam şi eu o ordine sau alternam cum puteam până la numărul 6. Apoi m-am relaxat, cred că de când a venit Dana să îmi pună ace în cap. Dar pentru că nu mai vine, simt că trebuie să revin, pentru că mă ia câte o noapte prin surprindere şi învăluire, de îmi dau seama că trebuie neapărat să mai şi fac ceea ce propovăduiesc. Ca să nu (mai) obosesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s