Curs de scris (1)

Iulian Tănase e…foarte…bun. Vorba lui Tamango.

Vorbește lent, atent și pasionat despre scris. Citează din Shoptalk și din alte surse.  Recomandă Misterul Regelui de Stephen King.E pregătit. E sincer. Îmi place de el. Cred că o să fie bine.

Prima temă e tema din clasă: continuă în câteva minute fraza Este periculos să mânânci măsline cu furculița și cuțitul pentru că…

Este periculos să mânânci măsline cu furculița și cuțitul pentru că sâmburii din măsline nu ies decât dacă îi scoți cu dinții. Nu este doar periculos, dar este  și plicticos și formal. Cine și-ar dori un invitat așa plicticos? Iar dacă scoți sâmburii cu dinții e mai puțin probabil ca ei să rănească persoanele din jur. Pur și simplu nu e ok. O ieșire la restaurant sau o vizită în casa unei rude îndepărtate e de ajuns pentru a descoperi persoanele acestea formale . Formalitățile sunt periculoase tocmai pentru că sunt plicticoase. Riști să mori de plictiseală, să nu mai fi tu. Să te uiți pe tine într-o mare de evenimente de etichetă. Viața nu e pentru oamenii ăștia. Caută sensul vieții, dar fără furculiță și cuțit. Poate te va duce în altă parte. Te va scoate din scaunul transparent al unui restaurant de lux și te va trimite cu un șut în fund acolo unde nici nu-ți imaginai. Și s-ar putea să-ți placă.

În rest, am vorbit despre motivele pentru care scriem, ce ne  place să scriem, cum scriem. Cu vorbele noastre, dar și ale altora.

Edward Albee: Scriu ca să aflu la ce mă gîndesc.

William Faulkner: Scopul unui artist este să oprească, să capteze mișcarea, care înseamnă viață. O sută de ani mai tîrziu, un străin privește la ea, și ea se mișcă din nou.

Robert Frost: Întotdeauna am spus că fiecare poem rezolvă ceva în viața mea. Merg chiar mai departe și spun că fiecare poem este un scurtcircuit în confuzia lumii.

Graham Greene: Scrisul este o formă de terapie; uneori mă întreb cum reușesc toți cei care nu scriu, care nu compun, nu pictează să scape de nebunie, de melancolie, de spaimele care sînt inerente condiției umane.

Tot Albee a mai zis o vorbă de duh:

Edward Albee optimism quote

Un gând despre „Curs de scris (1)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s