Calendarul nostru Advent din 2017

E al treilea an când facem calendar Advent cu activități. Am aflat de el de la o altă mamă, apoi de la grădiniță, iar fetele au fost, de fiecare dată, încântate de idee și entuziasmate să participe. Și eu ce-i drept, deși în noaptea realizării lui, ca și acum, am stat ceva până am căutat, decupat, tăiat, scris, agățat, atârnat. În primul an au fost doar activitățile, scrise succint, sumaaaar, nu ca acum când m-am lăbărțat ca un aluat de cozonac. În al doilea an au fost și activități și gustări (o bomboană, un caju, o nucă, un biscuit, gustări mici mici care încap în buzunărașele colorate de la Lidl). Anul acesta e ca anul trecut, dar cu două activități pe zi. Pentru că fetele îmi cereau și dimineața și seara să facem câte ceva. Așa că anul acesta am scris câte două pe zi, deși mi-e greu să cred că vom bifa tot. Orice vom face însă, sper să le crească inimile întru spiritul acestui Crăciun și să le țină până la următorul.

Advent înseamnă venire. Iar calendarul este pregătirea pentru venirea sărbătorilor. E starea de nerăbdare care se intensifică inconștient pentru ceva bogat în arome și în membri ai familiei, ba chiar și în trăiri, un timp și un spațiu recognoscibile, (re)cunoscute, care se apropie și, în același timp, e surpriza pe care o descoperi în fiecare zi până în Ajun. „Înainte de a fi o alergătură după cadouri, în Advent fiecare zi ar trebui să ne îmbogățească sufletește, să ne bucure și să ne introducă în atmosfera Crăciunului”.

„Există o legendă care spune că un preot de la un orfelinat era întrebat zilnic de copiii nerăbdători cât mai este până la Crăciun. Văzând curiozitatea lor, preotul a avut ideea să le înșire 24 de lumânări și să le aprindă în fiecare zi câte una. Așa copiii știau sigur când vine Moșul.”

Noi avem un calendar din fetru, cumpărat acum fix 3 ani, de la Lidl, cu buzunărașe încăpătoare, e într-o stare foarte bună. Am mai încercat când avea Zoe 2 ani ceva cu plicuri, lipite cu scotch colorat pe perete, ea se distra foarte mult să le desfacă și să le lipească la loc. Cam aşa arăta, dar în formă de brad, nu cred că am vreo fotografie de atunci.

Advent2012-4
„Washi tape Advent calendar”

Apoi când am luat buzunărașele de la Lidl, m-am gândit să le agăt în bucătărie de o țeavă pe care o avem după ușă, o țeava vopsită în negru.  De atunci sigur am o fotografie, dar nu o găsesc acum. Cam aşa.

advent-calendar-felt.jpg

Cum arată calendarul acum?

Pentru că nu am mai avut timp să agăț și să atârn fiecare săculeț de țeavă (dar și pentru că în primele zile din Decembrie am fost plecați), anul acesta calendarul e amplasat pe o etajeră. Eu cred că îi stă foarte bine și aici.

Ce activități facem?

  1. VINERI – Facem oameni de zăpadă din fetru, hartie, nisip (pentru că suntem la mare). Ascultăm colinde pe drum și în casa de lângă mare. Citim cartea Omul de zăpadă. (Dacă am fi fost acasă, probabil, participam la parada de 1 Decembrie. Sau făceam ceva, mic, simbolic, ca să marcăm momentul. În deplasare aș fi ales o ie, dar nu am. Le tot împrumut. Aș fi vrut să iau un set de cusut pe lemn de la Cosanzeana de exemplu, pe care fetele să îl lucreze în această zi, ba chiar și eu, dar nu am apucat.)
  2. SÂMBĂTĂ – Vedem filmul* Omul de zăpadă. Citim cărțile La ce visează oamenii de zăpadă + Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele.
  3. DUMINICĂ – Meșterim ghirlande în formă de stele și globuri și le agățăm în casă. Citim cartea Crăciunul în lume.
  4. LUNI – Împodobim casa cu luminițe. Mergem la Concertul de Colinde Corul Symbol de la Biserica Sfântul Elefterie (că n-am mai prins loc la Ateneu). Citim din Marea Cartea a Crăciunului.
  5. MARȚI – Facem biscuiți pentru vecini (și pentru Moș). Spălăm ghetele pentru Moș Nicolae. Citim povestea lui Moș Nicolae.
  6. MIERCURI – Desfacem cadourile de la Moș Nicolae. Pregătim cadouri secrete pe care le așezăm în diferite locuri din oraș. Citim cartea Rime de Crăciun.
  7. JOI – Bem ciocolată caldă și mâncăm turtă dulce. O sunăm pe Andreuța de ziua ei. Citim cărțile Sania lui Moș Crăciun + Cartea de Crăciun.
  8. VINERI – Îi scriem o scrisoare lui Moș Crăciun și îi facem un desen. Citim cartea Darul lui Moș Crăciun.
  9. SÂMBĂTĂ – Facem biscuiți și sanvișuri în formă de stele și vorbim despre importanța stelei de Crăciun. Citim cartea Povestea primelor daruri de Crăciun.
  10. DUMINICĂ – Mergem să aprindem lumânări la Mănăstirea Ghighiu. Poate stăm și la slujbă. Citim cartea Cei trei magi.
  11. LUNI – Facem teatru de umbre cu Moș Crăciun. Citim cărțile Moș Crăciun + Tu ești Moș Crăciun?
  12. MARȚI – Facem ghirlande din fulgi de zăpadă (din fetru). Citim cartea Spărgătorul de nuci.
  13. MIERCURI – Mergem cu trotinetele să vedem luminițele de Crăciun. Citim cărțile Nu vreau să fiu Moș Crăciun + Mănușa.
  14. JOI – Facem câte un film cu fiecare membru al familiei care cântă un colind. Citim din cartea Ninsoarea care ne trebuie + Ninsoarea din vis.
  15. VINERI – Împodobim bradul. Citim cartea Tiptil, Crăciunul se apropie.
  16. SÂMBĂTĂ – Facem cartoline cu urări pentru oameni străini și obiecte. Le dăruim oamenilor și le lipim pe obiecte. Citim cartea Frederick.
  17. DUMINICĂ – Ne uităm la filmul Expressul Polar. Citim cartea Expressul Polar.
  18. LUNI – Ne îmbrăcăm în roșu și verde. Într-o cutie adunăm tot ce vrem/găsim verde sau roșu în casă sau afară. Citim cartea Elmer și Moș Roș.
  19. MARȚI – Punem în scenă, în sufragerie, Nașterea lui Iisus. Citim cartea Nașterea lui Iisus.
  20. MIERCURI – Scriem felicitări de Crăciun. Punem felicitările la cutia poștală. Citim cartea O dorință de Crăciun.
  21. JOI – Facem o baie în cadă cu lumânări și ascultăm Bing Crosby. Citim Crăciunul-cele mai frumoase povestiri.
  22. VINERI – Alegem jucării pentru alți copii. Împachetăm jucăriile. Citim cartea Povestea Jucăriilor de Crăciun.
  23. SÂMBĂTĂ – Ne facem planuri pentru anul viitor și le scriem în Borcanul cu Dorințe. Citim cartea Aventurile râmei Oli în Laponia + cărțile de Crăciun cu Bobiță și Buburuză.
  24. DUMINICĂ – Luăm micul dejun folosind accesorii de Crăciun (haine, coronițe, lumânări, față de masă, farfurii). Facem Borcanul Recunoștinței și scriem lucrurile pentru care suntem recunoscători. Citim (poate doar eu, cărțile acestea fiind pentru copii mai mari) din cartea Un băiat numit Crăciun (Fetița care a salvat Crăciunul) + Crăciun fericit, Matei.

În ultimele două zile am scris lucruri pentru sufletele noastre, pentru că în toată nebunia pregătirilor, oricât de plăcute vor fi ele, vreau să ne așezăm puțin, să stăm să ne gândim și să vedem ce simțim. La Borcanul cu Dorințe am început de luna asta, acolo vor introduce fetele (și eu uneori) toate dorințele lor din an și de sfârșit de an. Rămâne să le fac cunoștință și cu Borcanul Recunoștinței care e important, deocamdată pentru mine, și sper ca, în timp, și pentru ele.

Am pus strategic corul, pentru că știu când se întâmplă, dar o piesă de teatru la care aș vrea să mergem nu am pus, pentru că nu am încă idee când și cum. Iar oricând se poate, logistic, îmi doresc, ca tot omul sau copilul, să existe:

  • joacă în zăpadă
  • bulgareală
  • sanie
  • om de zăpadă

În rest, deși le-am notat doar în prima zi, sunt sigură că vom avea colinde zi de zi de zi de zi. Nu-i nimic, m-am antrenat din vară de când am fost cu toții în Spania. Cărțile apar și ele zilnic (câte una de copil) nu doar pentru că facem asta oricum, în fiecare zi, dar și pentru că cele alese de Crăciun sunt frumoase, fie că sunt românești, suedeze, englezești, germane. Și sunt și despre iarnă și despre Crăciun și despre Nativitate. Pentru toate gusturile. Poate scriu și separat despre ele, numai să îmi adun cuvintele și părerile.

Acesta este deci calendarul pe care o să îl fac, cum pot, cu copiii, vedem cum ne descurcăm și cum o să ne distrăm. Sunt multe, poate prea multe, poate am scris ca să am rezerve, nu vreau să le facem pe fugă, dar știu că le plac fetelor, vedem. În fiecare zi am ținut cont de locul în care suntem, de cât e de lungă ziua la grădi sau care sunt zilele cu înot, balet. Și probabil le voi pune și câteva, nu multe, fructe uscate în săculețe (caise, merișoare, caju, nuci, migdale, prune, papaya, nuci de macadamia, curmale, alune de pădure, semințe de dovleac).

Există calendare doar pe bază de gustări și dulciuri, cele Ritter ar fi cam apetisante. Pentru cine dorește și poftește. Ba chiar există și cu cosmetice, ceaiuri, sticluțe cu vin, bere artizanală, prosecco, jucării, de toate câte îți trec sau nu prin cap. Anul acesta însă am și un plan de cuplu, o listă pentru noi doi, să facem tot de pe 1 până pe 24 decembrie. O ieșire, un dans, un film, o îmbrățișare, o declarație, o privire. Un minut, o oră, o noapte. Ce iese, iese. Nu e obligatoriu, dar ar fi binevenit, bine primit.

*aici filmul cel frumos, iubit chiar și de adulți, dintre care un fan a fost David Bowie.

7 gânduri despre „Calendarul nostru Advent din 2017

Lasă un comentariu